Maďarsko - Dovolenky - Leto | moja Nitra
 
 

Maďarská republika

dátum pridania: 17.07.09-08:21

Malá klenotnica, s rozmanitou prírodou, bohatou kultúrou ponúka trvalý zážitok, s nekonečnými možnosťami zábavy.

Odporúčame Vám si tieto praktické informácie vytlačiť a zobrať so sebou na cestu.

Hlavné mesto: Budapešť
Rozloha: 93 030 km2,
Počet obyvateľov:
Úradný jazyk: maďarčina
Mena: Forint (HUF)
Časové pásmo: Stredoeurópsky čas (CET)
Zaujímavé miesta:
Budapešť

Budapešť - Hrad z 13. storočia, Parlament  - novogotický štýl z prelomu 19. a 20. storočia, Reťazový most, Matyášov chrám, Rybárska bašta, Kostol sv. Štefana, Národné divadlo, Pozostatky rímskeho amfiteátru
Eger - Hrad, Termálne kúpele
Sümeg - Hrad
Ják - Románsky kostol
Debrecen - Univerzita
 

Balaton 

Balaton- najväčšie jazero v strednej Európe s rozlohou 600 kilometrov štvorcových. Teplota vody dosahuje až 25 stupňov C. Nachádza sa tu mnoho turistických letovísk. Patrí medzi obľúbené dovolenkové miesta.

Na brehu Balatonu je niekoľko campingov:
Camping Badacsony - pri Badacsony
Camping Napfény - pri Révfülöp
Camping Balaton - pri Badacsonyörs
Camping Venus - pri Balatonszepezd
Camping Levendula, Strand, Holiday - pri Balatonakali
Camping Diana - pri Aszófö
Camping Füred - pri Balatonfüred a mnohé ďalšie
Liečebné kúpele - v Maďarsku je 35 liečebných kúpeľov.
Hévíz - Medzi termálne kúpele patrí Danubius Thermal Hotel Hévíz, ktorý ponúka vnútorný aj vonkajší bazén, kúpeľné terapie, vonkajší termálny bazén, saunu, solárium, jacuzzi, parné kúpele a mnohé iné služby.
Detská železnica v Budapešti - okrem rušňovodiča obsluhujú vlak deti vo veku od 10 do 12 rokov.
Jaskyne: Pálvlgylská jaskyňa, Szemlhegyská jaskyňa, Budínska hradná jaskyňa, Lóczyho jaskyňa, Abaligetská jaskyňa, Jaskynný systém Baradla, Jaskyňa Anna, Istvánova jaskyňa, Jaskyňa Tavas
Najvyšší vrch Maďarska - Kékes s nadmorskou výškou 1014 metra

Popis krajiny: Maďarsko leží v strednej Európe, v Karpatskej kotline. Je typickou vnútrozemskou krajinou. Susediace štáty sú Slovensko, Rakúsko, Slovinsko, Chorvátsko, Juhoslávia, Rumunsko a Ukrajina. Polovica územia Maďarska sa rozprestiera na rovine. Zvyšok krajiny pokrývajú nízke pohoria.
Podnebie: Maďarsko má typicky mierne vnútrozemské podnebie. Letá sú horúce a zimy studené. Najchladnejším mesiacom je január (-1 stupeň Celzia). Najteplejším august (21,3 stupňa Celzia). Ročný priemer zrážok 625 mm.
 

História: Na území dnešného Maďarska sa okolo 6. storočia rozprestierala ríša Avarov. Od čias feudalizmu sa táto oblasť stávala predmetom územných sporov, čo viedlo k mnohým úniám s okolitými krajinami. 16. a 17. storočie sa vyznačovalo vpádmi Turkov. V tom čase sa k moci dostali Habsburgovci, ktorí panovali až do polovice 19. storočia. Maďarská republika vznikla po rozpade Rakúsko-Uhorska v r. 1918.
 

Štátne sviatky:
1. január, 15. marec, Veľkonočný pondelok, 1. máj, Svätodušný pondelok, 20. august, 23. október, 25.-26. december
 

Praktické informácie: V Budapešti sú predajne potravín a nákupné strediská otvorené od pondelka do piatku prevažne v čase 7-19 h, v sobotu 7-13 h. V nedeľu má niekoľko nákupných stredísk (otvorené do 14 h. V hlavnom meste sa vo veľkom počte nachádzajú súkromné predajne potravín, ktoré sú otvorené vo dne v noci. Odevné a iné predajne spotrebných tovarov, a taktiež obchodné domy prijímajú kupujúcich od pondelka do piatku v čase 9-18 h, v sobotu 9-13 h. Obchodné domy pozdĺž hlavných cestných ťahov majú otvorené i dlhšie. V nedeľu možno kupovať spotrebné tovary - v obmedzenom okruhu – iba v nákupných strediskách alebo na jarmokoch.
 

Dôležité telefónne čísla:

Prvá pomoc 112
Záchranná služba 104
Polícia 107
Hasiči 105
Inf. o tlf. číslach MR 198
 

Jedlá a nápoje:

Maďarsko je známe svojou pikantnou kuchyňou. Známymi jedlami sú maďarský guláš, kurací paprikáš s haluškami, plnená kapusta. Z polievok vyberáme halászlé (rybaciu) a újházy (slepačiu). Pitná voda nie je problémom ani v turistických oblastiach.

Tradičnou maďarskou sladkosťou je dobošova torta plnená čokoládou a preliata karamelovou polevou, ktorá viac než sto rokov nesie meno svojho tvorcu, slávneho maďarského cukrára Doboša. Známym dezertom sú i sladké halušky somló (somlói) pripravené z niekoľkých ciest, či rezance s tvarohom a slaninou.
Svetovo slávne sú maďarské údeniny, salámy a nenapodobiteľné paprikové klobásky. Čabajskú klobásu a „uhorskú salámu“ iste nie je treba predstavovať nikomu z nás.
Vynikajúcou delikatesou je podľa gurmánov husacia pečienka so slivkami (libapecsenye boíros szilvával). Z cestovinových jedál sú známe halušky s kyslou kapustou a so škvarkami alebo „túrós csusza“ z cestovín s domácim syrom a smotanou. 

Zdravie: Zdravotníctvo je dobre prispôsobené turistickému ruchu. V lekárňach možno dostať lieky aj na recepty vystavené v zahraničí. Dostupnosť liekov bez receptov je však pomerne nízka. Preto je vhodné mať so sebou lieky alebo recept. Bezplatne je poskytovaná prvá pomoc, ale iba v prípade ohrozenia života. Záchranná služba má telefónne číslo 104.
 

Adresa slovenského veľvyslanectva:

Embassy of the Slovak Republic, Stefánia út. 22-24, H-1143 Budapest XIV.

Tel.: 0036 1 251 1700

Fax: 0036 1 251 1460

E-mail: slovakembhu@ibm.net

Cestujeme autom:

Maximálna povolená rýchlosť: 50 km/h v obci, 90 km/h mimo obec, 110 km/h na rýchlostných cestách a 130 km/h na diaľnici
Povolená hladina alkoholu: 0,0 promile
Pokuty: za prekročenie rýchlosti o 20km/h od 230 €, prejdenie na červenú od 80 €, jazdu pod vplyvom alkoholu od 380 €
Diaľničná známka: v Maďarsku neexistujú nalepovacie diaľničné známky. Vodič zaplatí poplatok, platba je zaevidovaná elektronicky, kontrolu robí polícia. Najlacnejšia známka je štvordenná za 5,5 €
Priemerná cena PHM: 1,022 € za liter 95, 0,940 € za liter nafty

Slovník:

jó napot - dobrý deň
kérem - prosím
köszönöm - ďakujem
igen - áno
nem - nie
mibe kerül az - čo to stojí?
honnan - kam?
pályaudvar - nádražie, stanica
postahivatal - pošta
tér - námestie
héftö - pondelok
ked - utorok
serda - streda
csütörtök - štvrtok
péntek - piatok
szombat - sobota
vasárnap - nedeľa
egy - jeden
két - dva
három - tri
négy - štyri
öt - päť
hat - šesť
hét - sedem
nyolc- osem
kilenc - deväť
tiz - desať
pincér - čašník
étlap - jedálny lístok
ebéd - obed
burgonya - zemiaky
kenyér - chlieb
marhahús - hovädzie mäso
libasült - pečená hus
sült csirke - pečené kura
kávé - káva
sör- pivo
ásványvíz - minerálna voda
leves - polievka

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Embassy of the Slovak Republic, Stefánia út. 22-24, H-1143 Budapest XIV
Tel: 0036 / 1 / 251 1700
Fax: 0036 / 1 / 251 1460
E-mail: slovakembhu@ibm.net
 

Automobilová doprava: Vodiči motorových vozidiel potrebujú platný slovenský vodičský preukaz a technický preukaz vozidla. Pokiaľ nie sú majitelia vozidla s ktorým cestujú, doporučujeme vziať so sebou úradne overené splnomocnenie k používaniu zvereného vozidla. Cestná sieť je hustá, je vybudovaných niekoľko diaľníc. Každú prevádzkuje iná organizácia, preto je aj platenie poplatkov rozlišné. Čerpacích staníc je dostatok, nachádzajú sa väčšinou na hlavných ťahoch. Autobusom sa dá dostať prakticky všade. Pre železničnú dopravu je charakteristická lúčovitá štruktúra, ktorá vychádza z hlavného mesta Budapešť. Zastúpenie má aj lodná doprava po Dunaji a Balatone od jari do jesene. Mestskú dopravu zabezpečujú hlavne autobusy, ale môžete využiť aj taxíky.


Ceny: Ceny sú pomerne prijateľné. Potraviny a jedlá v reštauráciach o niečo drahšie ako u nás. Dobre sa nakupujú kožené výrobky, topánky a suveníry.
 

Slovník:
jó napot - dobrý deň
kérem - prosím
köszönöm - ďakujem
igen - áno
nem - nie
mibe kerül az - čo to stojí?
honnan - kam?
pályaudvar - nádražie, stanica
postahivatal - pošta
tér - námestie
héftö - pondelok
ked - utorok
serda - streda
csütörtök - štvrtok
péntek - piatok
szombat - sobota
vasárnap - nedeľa
egy - jeden
két - dva
három - tri
négy - štyri
öt - päť
hat - šesť
hét - sedem
nyolc- osem
kilenc - deväť
tiz - desať
pincér - čašník
étlap - jedálny lístok
ebéd - obed
burgonya - zemiaky
kenyér - chlieb
marhahús - hovädzie mäso
libasült - pečená hus
sült csirke - pečené kura
kávé - káva
sör- pivo
ásványvíz - minerálna voda
leves - polievka


Media galéria




 poslať článok mailom  vytlačiť článok