Turecká republikadátum pridania: 16.07.09-10:18 Mešity, minarety,, orientálne trhy, prekrásna príroda, idylické rieky a jazerá to je Turecko - krajina tisíc a jednej noci.
Hlavné mesto: Ankara Rozloha: 780580 km2 Počet obyvateľov: 66 493 970 Úradný jazyk: turečtina Mena: nová turecká Lira (YTL) Časové pásmo: + 1 hod
Zaujímavé miesta: Pamukkale" miesto nazývané "bavlnený hrad" je celosvetovo preslávené svojimi belostnými skaliskami pokrytými travertínom, po nich steká liečivá minerálna voda. Istanbul (Modrá mešita,Hagia Sophia- Chrám svätej múdrosti, Palác Topkapi s nádhernými pokladmi, Egyptský bazár, Hippodrom, Galata)Ankara (Mešita Arslanhane Camii, Rímsky chrám, Rímske kúpele z 3. storočia, Juliánov stĺp, Atatürkovo mauzóleum,Augustov chrám) Antalya (Hadrianov oblúk, minarety Kesik a Yivli, Veža Hidirlik Kule)Milétos (divadlo, mohutná pevnosť z 8. stor., palác sv. Michala, Aténin chrám, bazilika)Efez (Antické vykopávky, Chrám bohyne Artemis - jeden zo 7 divov sveta)Bospor (prieliv medzi Európou a Áziou)Trója (Mytologické miesto, Trójsky kôň)Hierapolis (Amfiteáter, Pohrebisko Necropolis, Apolónov chrám, Pamukkale - biele sintrové jazierka v terasovitom usporiadaní, termálne kúpele)Pergamon (Diov oltár, Vykopávky divadla z helénskej doby)
Popis krajiny:Turecko sa rozprestiera medzi dvoma kontinentmi, a symbolicky ho spája monumentálny Bosporský most v Istanbule. Krajina svojou polohou, rozlohou (780 000 km², z toho 97% na ázijskom kontinente) a počtom obyvateľov patrí medzi najvýznamnejšie v celom regióne východného Stredomoria a Blízkeho východu. Veľkú časť vnútorného Turecka vypĺňa rozsiahla náhorná plošina Anatólia, ktorá je takmer po celom obvode lemovaná horami. Najvyššou horou je 5 165 m vysoký Ararat na severovýchode krajiny. Turecké pobrežie je popri Istanbule hlavným lákadlom krajiny. Zatiaľ čo vody Stredozemného mora obmývajú v oblasti Antalye a Side krásne nekonečné pláže, v oblasti Marmarisu a Bodrumu tvorí Egejské more čarovné zátoky obklopené svahmi, pokrytými stredomorskými píniami. Vzhľadom na rozlohu krajiny sa podnebie v jednotlivých častiach výrazne líši. Zatiaľ čo vnútrozemské kontinentálne podnebie prináša horúce letá a veľmi chladné zimy, na stredomorskom pobreží panuje príjemné teplé subtropické počasie, ktoré spôsobuje, že letná turistická sezóna je veľmi dlhá a trvá od apríla až do začiatku novembra. Aj keď sa poľnohospodárstvom živí cca 45% obyvateľov, sektory ekonomiky súvisiace s cestovným ruchom zohrávajú stále významnejšiu rolu v hospodárstve krajiny. Svedčí o tom okrem iného stále väčší prílev obyvateľov do pobrežných oblastí na západe a juhozápade Turecka. Viac ako 60% populácie žije v mestách. Úradným jazykom je turečtina, dohovoríte sa však aj veľmi dobre po anglicky alebo nemecky.
História: Prvé zmienky o osídlení Turecka sa datujú od 7. tisícročia pred n. l. okolo r. 2000 pred n. l. prichádzajú na územie Turecka Chetiti, ktorí sa zaslúžili o materiálny rozkvet celej oblasti. Kultúrne sa Turecko rozvíjalo aj vďaka krétskej a mykénskej kultúre z neďalekého Grécka. Bohužiaľ ďalšie prenikanie kultúry zastavila trójska vojna. O ďalšie konflikty sa postarali obyvatelia Perzie z dôvodu veľkej rozpínavosti. Do zápasu o územie Turecka sa pridali aj Rimania, ktorí tu budovali svoje provincie. Významnú premenu zaznamenala Byzancia za vlády cisára Konštantína Veľkého, ktorý vybudoval Konštantinopol. V tomto meste dodnes stojí nádherný chrám Hagia Sofia zo 6. storočia n. l. 11., 12. a 13. storočie je poznačené krížiackymi výpravami. V 15. storočí sa Konštantinopol premenoval na Istanbul a stal sa hlavným mestom Osmanskej ríše na najbližších päť storočí. Posledným sultánom Osmanskej ríše bol Mehmed VI. V r. 1923 vznikla Turecká republika a hlavným mestom sa stala Ankara. Novodobé dejiny poznačilo obsadenie severnej časti Cypru a niekoľko výnimočných stavov. Dnes sa Turecko snaží o demokratický vývoj. Odráža sa to aj na podpore cestovného ruchu a budovaní turistických centier na Tureckej riviére.
Podnebie: Vzhľadom k členitosti a rozlohe tejto krajiny sa dá povedať, že takmer v ktorúkoľvek ročnú dobu si tu môžeme nájsť kútik krajiny s tým pravým počasím práve pre nás. Ráno sa môžete vykúpať vo vyhriatom mori a poobedie stráviť lyžovaním na jednom zo zasnežených horských vrcholkov….. Celá krajina je rozdelená do niekoľkých klimatických pásiem. Všeobecne platí, že vo vnútrozemí a na východe krajiny sa stretnete s veľkými teplotnými výkyvmi, leto je tu horúce a suché, ale v zime môžeme na vlastnú kožu okúsiť až -43°C. V týchto oblastiach bývajú v zime niektoré miesta z dôvodu snehových kalamít úplne neprístupné a vhodné len pre naozajstných dobrodruhov. Zima je podstatne miernejšia na južnom a západnom pobreží, skôr s dažďom a teplotami okolo 0°C. Najpríjemnejšia doba na návštevu prímorských turistických oblastí je od konca apríla do začiatku novembra. V letných mesiacoch sa tu teploty cez deň môžu vyšplhať až cez 40°C, takže kto nie je vyslovene teplomilný typ, mal by návštevu Turecka naplánovať radšej mimo hlavnú turistickú sezónu – na jar a jeseň. Priemerné teploty v Turecku
Štátne sviatky: 1. január Nový rok 10 - 11. január Kurban Bayrami (sviatok obetovania) 23. apríl Deň nezávislosti a Deň detí 19. máj Deň športu a mládeže 30. august Deň víťazstva 23 - 24. október Ramazan Bayrami (koniec Ramadánu) 29. október Deň Republiky
Praktické informácie: Občania SR, ktorí sú držiteľmi turistického cestovného pasu musia mať pri vstupe do Turecka vízum. Vízum môže byť udelené na hraničnom priechode, na letisku, prístave pri vstupe do krajiny. Vízum môže byť tiež udelené na Veľvyslanectve Tureckej republiky v Bratislave na Holubyho ulici. Cena víza udeleného na hraničnom priechode je 10 USD. Hoci pasové orgány Turecka prijímajú i platby v inej mene ako USD, z praktického hľadiska ZÚ odporúča slovenským občanom mať uvedenú sumu pripravenú vopred. Cestovný pas musí byť platný najmenej 3 mesiace po návrate. Vodu z vodovodov nie je pre priamo spotrebu príliš vhodná, takže najlepšie je piť kupovanú. Doporučuje sa nemiešť veľké množstvo ostrých a ťažko stráviteľných jedál. Určite si so sebou zoberte lieky proti črevným a zažívacím problémom.
Dôležité telefónne čísla: Polícia 155 Jedlá a nápoje: Turecká kuchyňa patrí k najlepším a najzdravším na svete. Ovplyvňovali ju kulinárne zvyklosti mnohých kultúr a národov. Turecká kuchyňa vyniká výberom, vyváženými a vzájomne sa doplňujúcimi kombináciami a pestrou paletou chutí. Vďaka svojej zemepisnej polohe Turecko čerpá z vlastných zásob veľké množstvo rýb a ďalších darov mora a výhodné klimatické podmienky prinášajú po celý rok hojnosť čerstvej zeleniny a ovocia. Zeleninové šaláty vám doporučujeme ochutiť nálevom z olivového oleja a citrónu alebo jogurtovým dresingom s cesnakom a mätou, ktorá blahodárne pôsobí na tráviace ústrojenstvo. Ovocie, najmä melón, nechýba ani pri raňajkách. Jedlá
Kebab – nakorenené rezy jahňacieho alebo baranieho mäsa, pečené na otáčajúcom sa ražni
Dolmates – plnené papriky s paradajkovou omáčkou Nápoje :Čaj – silný čierny turecký čaj podávaný v malých 20 cl pohárikoch |
![]() |
![]() |