Talianska republikadátum pridania: 14.07.09-15:56 Žiadna iná krajina neponúka svojim návštevníkom takú pestrú paletu cestovateľských lahôdok ako Taliansko.
Hlavné mesto: Rím Rozloha: 301230 km2 Počet obyvateľov: 57990000 Úradný jazyk: taliančina Mena: Euro Časové pásmo: GMT Zaujímavé miesta: Taliansko patrí k historickým velikánom. Keď navštívite Taliansko, určite musíte vidieť pamiatky ako sú: Pompeje - najvýznamnejšie miesta pochované pod lávou z Vezuvu (dospelí 13,5 EUR, deti 8 EUR - IV/2002) Popis krajiny:Taliansko sa rozkladá na Apeninskom polostrove. Severným okrajom sa v tvare polkruhu tiahnu alpské chrbty. Tu sa týči najvyšší bod Talianska, Monte Bianco (4807 m). Pohoria sa postupne znižujú smerom na juh a prechádzajú do Pádskej nížiny. Na juhu ju ohraničujú Apeniny, ktoré sú bočnou vetvou vychádzajúcou zo Západných Álp a pokračujúcou cez celý polostrov. Zo západnej i východnej strany sa na Apeniny pripájajú viaceré pohoria a probrežné nížiny. Prirodzeným pokračovaním polostrova je ostrov Sicília (25 426 km2), na jeho východnej strane čnie najvyššia sopka Európy, Etna (3340 m). Žulovými horninami tvorený povrch ďalšieho ostrova, Sardínie (23 813 km2) je súčasťou Tyrrhenského masívu. V blízkosti tuniských brehov ležia Pelagické ostrovy a ostrovy Pantelleira. Apeninský polostrov sprevádzajú viaceré skupiny ostrovov (Toskánske ostrovy, Tremitské ostrovy a i.), z ktorých sú najnavštevovanejšie sopečné Liparské ostrovy. Taliansko je chudobné na nerastné suroviny. Nachádzajú sa tu neveľké ložiská ortute, pyritové, zinočnaté a olovnaté rudy, zemný plyn. Je tu dostatok vodnej energie. V Carrare sa ťaží svetoznámy mramor. Po 2. svetovej vojne sa Taliansko začalo rozvíjať ako priemyselný štát, avšak zároveň sa prehĺbili rozdiely medzi Priemyselným severom a zaostalým juhom. V južných oblastiach prevažuje poľnohospodárska výroba, registruje sa tu obrovská nezamestnanosť a emigrácia obyvateľstva, na ktorú nemalo výraznejší vplyv ani postupné spriemyselňovanie a pozemková reforma. Vzhľadom na nedostatok surovín sa v Taliansku rozvinuli najmä odvetvia s vysokými nárokmi na kvalifikovanú pracovnú silu (výroba automobilov, gumárenský priemysel, výroba prístrojovej techniky, jemná mechanika a textilný priemysel). V prístavoch na báze dovážanej ropy vznikol významný chemický priemysel a na báze koksu a železnej rudy významné železiarske a oceliarske kombináty. Väčšina priemyselnej výroby sa realizuje v trojuholníku, ktorý vytvárajú mestá Miláno-Janov-Turín. Významnú pozíciu majú aj umelecko-remeselné výrobky s dlhou tradíciou (benátske sklo, textil, hodváb a florentské výrobky z kože). Najvyspelejšia a intenzívna poľnohospodárska výroba je charakteristická pre Pádsku nížinu. Na zavlažovaných pôdach sa pestuje obilie, kukurica, cukrová repa a ryža. Dôležitý je aj chov hovädzieho dobytka na mlieko, ošípaných a hydiny. V južnej, suchej mediteránnej časti územia sa pestujú predšetkým citrusové plody, zelenina, hrozno a olivy, ktoré sú aj vývozným artiklom. Na pasienkoch sa pasú kozy a ovce. Okrem nepriaznivých klimatických podmienok sú na juhu brzdou rozvoja aj vlastnícke vzťahy k pôde. Dôležitým zdrojom príjmov je cestovný ruch. Podnebie: Taliansko leží na území južnej Európy na Apeninskom polostrove. K jej územiu patria aj ostrovy Sicília, Sardínia, Elba, Capri a Ischia. Na severe hraničí s Francúzskom, Švajčiarskom, Rakúskom a Slovinskom, západnú hranicu obmýva Tyrhenské more, východnú hranicu Jadranské more a južnú Iónske more. Je to prevažne hornatá krajina. Zo severu sa tiahnu Alpy s mnohými ľadovcami a zvažujú sa do Pádskej nížiny. Vnútornú časť polostrova tvoria Apeniny, ktoré sa vyznačujú sopečnou činnosťou. Juh Talianska a ostrovné častí majú stredomorskú klímu. Letá v Pádskej nížine sú teplé a suché, ale zimy môžu byť chladné. Priemerná januárová teplota v Miláne je +2°C a júlová +25°C. Celkové množstvo zrážok je 1000 mm. V Palerme je to okolo 510 mm, a v Neapoli 900 mm. História: Najvýznamnejšie obdobia a momenty: Staroveký Rím vznikol v 8 st.pred Kr. Na Apeninskom polostrove v dnešnom Ríme ako mestský štát. Postupne ovládol celé Stredomorie a v roku 395 po Kr. Sa rozpadol na Západorímsku (zanikla 476 poKr.) a Byzantskú ríšu (zanikla r. 1453 po kr.). Z obdobia Starovekého Ríma pochádza modetné právo, kresťanské náboženstvo, časti modernej filozofie a iných vied. Osídľovanie Apeninského polostrova trvalo od 1400 – pribl 753 r. Pred Kr. Pred príchodom Keltov žili na severozápade polostrova Etruskovia, vo vnútrozemí Italikovia. Gréci obsadili celé juhozápadné pobrežie polostrova (čižmu), ako aj horné pobrežie Sicílie. Praobyvatielia ostali najmä vo vnútrozemí Korziky, Sardínie a Sicílie. Po vyhnaní Etruskov vznikla Rímska republika. V rokoch 493 – 265 pred Kr. Prebehlo ovládnutie Itálie Rímom. Po dobytí Stredomoria boli najdôležitejšími medzníkmi: Púnske vojny, Macedónske vojny (nimi Rím získal Macedóniu), podmanenie Grécka a Dalmatíncov. Spartakovo povstanie otrokov 73 – 73 pred Kr., ktoré bolo porazené, rozdelenie moci (tzv. prvý truimvirát) medzi Pompeiom, Crassom a Caesarom, druhý truimvirát nasledoval po občianskej vojne a bol rozdelený medzi Marca Antonia, Octaviána a Lepida. Cez obdobia Cisárstva, Principátu a Neskorej Antiky sa dostávame už k spomínému rozdeleniu na Západorímsku a Byzantskú ríšu. Nasleduje obdobie talianskej renesancie, ktorá sa formovala v 14. st. Ako životný štýl a kultúra vyjadrujúca názory podnikavého severotalianskeho meštianstva. Je to tiež obdobie umeleckého rozkvetu. Nezabudnuteľné diela z tohto obdobia môžeme obdivovať v svetoznámych galériách. Skvosty maliarov ako bol Sandro Botticelli, Leonardo da Vinci, Raffaeollo Santi. Rím sa môže pýšiť nádhernými renesančnými sochárskymi dielami od Donatella, Michelangela Buonarrotiho, Benvenuta Celliniho. V tomto období pôsobili architekti – Filippo Brunelleschi, Donato Bramante a mnohí ďalší. Najznámejšie literárne diela večne živých spisovateľov ako Dante Alighieri, Francesco Petrarca, Giovanni Boccaccio.... Talianska kultúra je plná významných mien, ktoré ovplyvnili nielen Taliansko, ale celý svet. Sviatky: 25.4.– Deň oslobodenia Praktické informácie: Občan SR môže vstupovať a zostávať na území ostatných členských štátov EU, teda aj na území Talianska bez zvláštnych obmedzení, a to len na základe platného cestovného dokladu alebo preukazu totožnosti. Bezpečnostná situácia je v zásade rovnaká ako v iných európskych krajinách, pozor na vreckové krádeže, krádeže v automobiloch i v bytoch, doporučuje sa nenakupovať cenný tovar a elektroniku u pouličných predajcov a na trhoch, požadovať vždy daňový doklad a uzatvoriť pred cestou poistenie pre prípad úrazu a neodkladného liečenia. V Taliansku môžeme uskutočniť mnoho zaujímavých a cenovo výhodných nákupov, najmä čo sa týka oblečenia, obuvi a módnych doplnkov vôbec. Vo väčšine turistických centier sú obchody otvorené do neskorých večerných hodín. Nenechajte si ujsť pravé talianske trhy, stoja za to. Nakúpite tu naozaj čokoľvek a za veľmi dobré ceny, ale musíte vyjednávať. Dôležité telefónne čísla: Talianska kuchyňa patrí k najlepším na svete, je svetoznáma predovšetkým svojimi cestovinami, pizzou, rybami, pečivom a zmrzlinou. Polievky nie sú príliš bežné, stretnete sa s nimi prakticky len na severe Talianska. Omnoho častejšie sa namiesto nich ako prvý chod - il primo - podávajú cestoviny (pasta) v najrôznejších úpravách. Snáď najtypickejšou talianskou polievkou je minestrone, hustá zeleninová polievka s cestovinami, do ktorej si Taliani veľmi radi pridávajú nastrúhaný parmezán. Taliani sú majstri v príprave rýb a plodov mora, s ktorými sa tu stretnete vo forme predkrmov, v cestovinách i ako hlavným jedlom. Na rozdiel od nás, ktorí máme zažitú zásadu dobre sa ráno naraňajkovať, Taliani raňajkujú veľmi skromne - dajú si len kávu a prípadne čerstvé rožteky croissant, často len po Obed - il pranzo - pozostáva väčšinou z niekoľkých chodov, zvlášť keď je slávnostnejší: po predkrme antipasto nasledujú cestoviny il primo (tj. prvý chod, len výnimočne sa podáva namiesto cestovín polievka), hlavné jedlo il secondo so zeleninovou prílohou contorno (väčšinou mäso alebo ryby), potom sladký dezert dolce, syr formaggio alebo ovocie frutta či zmrzlina gelato. Pokiaľ sa podáva k mäsu príloha, bývajú to väčšinou varené alebo opečené zemiaky - patate bollite, patate fritte, úplne bežnou prílohou je ale v Taliansku biely chlieb, ktorý sa tu je prakticky všade a ku všetkému. Ryža sa používa v talianskej kuchyni väčšinou len v podobe rizota. Taliani sa pri jedle zásadne nikdy neponáhľajú, takže obed sa môže predĺžiť na dve i viac hodín. Obed sa podáva neskôr než u nás, obvykle medzi jednou a treťou hodinou popoludní.
Nezabudnite ochutnať pravé espreso, či už v klasickej verzii, alebo napríklad s koňakom. Rovnako hodnotnou súčasťou talianskeho menu sú i alkoholické nápoje, napríklad biele vína (Frascati, Velletri,...), červené vína (Dolcetto, Barelo,...), likéry (Sambuca) a aperitívy (Martini, Campari, Cinzano). Špecialitou pôvodom z kraja Kampánia je likér vyrábaný z citrusovej kôry nazývaný Limoncelllo. Zdravie: Talianske zdravotníctvo je veľmi vyspelé a skúsení lekári disponujú moderným vybavením i metodikou liečby. Medzi Slovenskou republikou a Talianskom síce nie je podpísaná dohoda o poskytovaní prvej pomoci zdarma, ale turistom bude v prípade potreby automaticky poskytnutá. To sa však väčšinou týka len štátnych zdravotníckych zariadení. Súkromní lekári od vás môžu chcieť platbu v hotovosti. V každom prípade by ste sa mali pred cestou vhodne poistiť. Turistom nie je predpísané žiadne povinné očkovanie. Ako v Taliansku postupovať v prípade zdravotnej núdze: Záleží na tom, v akej situácii a na akom mieste sa nachádzate. V každom prípade odporúčame okamžite zavolať na telefónne číslo 113 alebo 118 (zdravotnícka pomoc a informácie, taliansky sa rýchla pomoc povie Pronto Soccorso). V turistických oblastiach (napríklad Bibione, Rimini a pod.) sú zdravotníci povinne na každej oficiálnej pláži. Najčastejšie ho nájdete pod označením Centro Medico. Pokiaľ nejde o rýchle ošetrenie, môžete si v talianskych zlatých stránkach (Pagine Gialle) nájsť všeobecného lekára (medico), zubára (dentisto) či najbližšiu nemocnicu (dell´o spedale). Radou vám ochotne poslúžia i v najbližšej lekárni (farmacia). Lieky a lekárne: Nachádzajú sa v každom väčšom meste a v mnohých dedinách. Lekárne (farmacia) sú označené buď klasickým zeleným krížom alebo podobným symbolom (žltý kruh, v ňom oranžový kríž). Adresa slovenského veľvyslanectva:
Motorové vozidlá musia mať za jazdy po diaľniciach a na hlavných mestských komunikáciách zapnuté stretávacie svetlá. Telefonovať za jazdy je zakázané, používať sa smie iba handsfree. Všetky autá musia mať výstražný trojuholník. Cestujúci musia byť pripútaní na všetkých sedadlách.
Slovníček na cestu: - áno – si; nie – no - ďakujem – grazie ; prosím – perfavore - prepáčte – scusate - nerozumiem – non capisco
- dobrý deň/ráno/večer – buon giorno/mane/buona sera - dobrú noc – buona notte - do videnia – arrivederci - ahoj – ciao - ako sa máte? Dobre./ Zle. Come stá? Bene./Male. - pán/paní – signor/signora - manžel/ka – consorte - dieťa - bambino
- peniaze – danaro (Koľko to stojí? -Quanté, per favore? ) - obchod – bottega - potraviny – alimentari - nápoj - beva - chlieb – il pane - voda – l´acqua - mäso bravčové/hovädzie – carne di maiale/il manzo- alkohol – alcol - reštaurácia - ristorante - jedálniček – carta - mesto – cittŕ - palác - palazzo - rieka – fiume - pošta - posta - ulica – via - toaleta – camerino - more – mare - pobrežie – costa
- 1 – uno - 6 – sei - sto - cento - 2 – due - 7 – sette - tisíc – mille - 3 – tre - 8 – otto - milión - milione - 4 – quattro - 9 - nove - 5 – cinque - 10 – dieci - doktor – medico sociale - nemocnica – nosocomio ambulancia – ambulanza polícia – polizia
Media galéria
|