Taliansko - Dovolenky - Leto | moja Nitra
 
 

Talianska republika

dátum pridania: 14.07.09-15:56

Žiadna iná krajina neponúka svojim návštevníkom takú pestrú paletu cestovateľských lahôdok ako Taliansko.

Odporúčame Vám si tieto praktické informácie vytlačiť a zobrať so sebou na cestu.

Hlavné mesto: Rím

Rozloha: 301230 km2

Počet obyvateľov: 57990000

Úradný jazyk: taliančina

Mena: Euro

Časové pásmo: GMT

Zaujímavé miesta: Taliansko patrí k historickým velikánom. Keď navštívite Taliansko, určite musíte vidieť pamiatky ako sú:
Rím (Fontana di Trevi, Koloseum, Katakomby - bludisko podzemných chodieb)
Vatikán (Vatikán - Sixtínska kaplnka, Vatikánske múzeá vo Vatikáne , Bazilika sv. Petra)
Neapol (kráľovský palác)
Pisa (Šikmá veža Torre Pendente)
Florencia (katedrála vo Florencií)
Benátky (Námestie sv. Marka)
Bologna (Piazza Maggiore, Neptúnova fontána, kostol San Domenico so sochárskymi dielami majstra Michelangela)

Pompeje - najvýznamnejšie miesta pochované pod lávou z Vezuvu (dospelí 13,5 EUR, deti 8 EUR - IV/2002)
Vezuv (výstup ku kráteru Vezuvu, autobusy z Neapolu). Inak ale sopky na Sicílii a hlavne Stromboli sú zadarmo, s menej turistami a oveľa krajšie.
Etna - činná sopka vysoká ± 3340 metrov, nad 3000 metrov v podstate nepretržite prúdi láva a k videniu sú bizarné sírové útvary (výjazd autom do 1900 metrov, lanovka do 2500 metrov a džípy do 2900 metrov).

Popis krajiny:Taliansko sa rozkladá na Apeninskom polostrove. Severným okrajom sa v tvare polkruhu tiahnu alpské chrbty. Tu sa týči najvyšší bod Talianska, Monte Bianco (4807 m). Pohoria sa postupne znižujú smerom na juh a prechádzajú do Pádskej nížiny. Na juhu ju ohraničujú Apeniny, ktoré sú bočnou vetvou vychádzajúcou zo Západných Álp a pokračujúcou cez celý polostrov.

Zo západnej i východnej strany sa na Apeniny pripájajú viaceré pohoria a probrežné nížiny. Prirodzeným pokračovaním polostrova je ostrov Sicília (25 426 km2), na jeho východnej strane čnie najvyššia sopka Európy, Etna (3340 m). Žulovými horninami tvorený povrch ďalšieho ostrova, Sardínie (23 813 km2) je súčasťou Tyrrhenského masívu. V blízkosti tuniských brehov ležia Pelagické ostrovy a ostrovy Pantelleira. Apeninský polostrov sprevádzajú viaceré skupiny ostrovov (Toskánske ostrovy, Tremitské ostrovy a i.), z ktorých sú najnavštevovanejšie sopečné Liparské ostrovy.

Taliansko je chudobné na nerastné suroviny. Nachádzajú sa tu neveľké ložiská ortute, pyritové, zinočnaté a olovnaté rudy, zemný plyn. Je tu dostatok vodnej energie. V Carrare sa ťaží svetoznámy mramor.

Po 2. svetovej vojne sa Taliansko začalo rozvíjať ako priemyselný štát, avšak zároveň sa prehĺbili rozdiely medzi Priemyselným severom a zaostalým juhom.

V južných oblastiach prevažuje poľnohospodárska výroba, registruje sa tu obrovská nezamestnanosť a emigrácia obyvateľstva, na ktorú nemalo výraznejší vplyv ani postupné spriemyselňovanie a pozemková reforma. Vzhľadom na nedostatok surovín sa v Taliansku rozvinuli najmä odvetvia s vysokými nárokmi na kvalifikovanú pracovnú silu (výroba automobilov, gumárenský priemysel, výroba prístrojovej techniky, jemná mechanika a textilný priemysel).

V prístavoch na báze dovážanej ropy vznikol významný chemický priemysel a na báze koksu a železnej rudy významné železiarske a oceliarske kombináty. Väčšina priemyselnej výroby sa realizuje v trojuholníku, ktorý vytvárajú mestá Miláno-Janov-Turín. Významnú pozíciu majú aj umelecko-remeselné výrobky s dlhou tradíciou (benátske sklo, textil, hodváb a florentské výrobky z kože).

Najvyspelejšia a intenzívna poľnohospodárska výroba je charakteristická pre Pádsku nížinu. Na zavlažovaných pôdach sa pestuje obilie, kukurica, cukrová repa a ryža. Dôležitý je aj chov hovädzieho dobytka na mlieko, ošípaných a hydiny. V južnej, suchej mediteránnej časti územia sa pestujú predšetkým citrusové plody, zelenina, hrozno a olivy, ktoré sú aj vývozným artiklom. Na pasienkoch sa pasú kozy a ovce. Okrem nepriaznivých klimatických podmienok sú na juhu brzdou rozvoja aj vlastnícke vzťahy k pôde. Dôležitým zdrojom príjmov je cestovný ruch.

Podnebie: Taliansko leží na území južnej Európy na Apeninskom polostrove. K jej územiu patria aj ostrovy Sicília, Sardínia, Elba, Capri a Ischia. Na severe hraničí s Francúzskom, Švajčiarskom, Rakúskom a Slovinskom, západnú hranicu obmýva Tyrhenské more, východnú hranicu Jadranské more a južnú Iónske more. Je to prevažne hornatá krajina. Zo severu sa tiahnu Alpy s mnohými ľadovcami a zvažujú sa do Pádskej nížiny. Vnútornú časť polostrova tvoria Apeniny, ktoré sa vyznačujú sopečnou činnosťou. Juh Talianska a ostrovné častí majú stredomorskú klímu. Letá v Pádskej nížine sú teplé a suché, ale zimy môžu byť chladné. Priemerná januárová teplota v Miláne je +2°C a júlová +25°C. Celkové množstvo zrážok je 1000 mm. V Palerme je to okolo 510 mm, a v Neapoli 900 mm.

História: Najvýznamnejšie obdobia a momenty: Staroveký Rím vznikol v 8 st.pred Kr. Na Apeninskom polostrove v dnešnom Ríme ako mestský štát. Postupne ovládol celé Stredomorie a v roku 395 po Kr. Sa rozpadol na Západorímsku (zanikla 476 poKr.) a Byzantskú ríšu (zanikla r. 1453 po kr.). Z obdobia Starovekého Ríma pochádza modetné právo, kresťanské náboženstvo, časti modernej filozofie a iných vied. Osídľovanie Apeninského polostrova trvalo od 1400 – pribl 753 r. Pred Kr. Pred príchodom Keltov žili na severozápade polostrova Etruskovia, vo vnútrozemí Italikovia. Gréci obsadili celé juhozápadné pobrežie polostrova (čižmu), ako aj horné pobrežie Sicílie. Praobyvatielia ostali najmä vo vnútrozemí Korziky, Sardínie a Sicílie. Po vyhnaní Etruskov vznikla Rímska republika. V rokoch 493 – 265 pred Kr. Prebehlo ovládnutie Itálie Rímom. Po dobytí Stredomoria boli najdôležitejšími medzníkmi: Púnske vojny, Macedónske vojny (nimi Rím získal Macedóniu), podmanenie Grécka a Dalmatíncov. Spartakovo povstanie otrokov 73 – 73 pred Kr., ktoré bolo porazené, rozdelenie moci (tzv. prvý truimvirát) medzi Pompeiom, Crassom a Caesarom, druhý truimvirát nasledoval po občianskej vojne a bol rozdelený medzi Marca Antonia, Octaviána a Lepida. Cez obdobia Cisárstva, Principátu a Neskorej Antiky sa dostávame už k spomínému rozdeleniu na Západorímsku a Byzantskú ríšu. Nasleduje obdobie talianskej renesancie, ktorá sa formovala v 14. st. Ako životný štýl a kultúra vyjadrujúca názory podnikavého severotalianskeho meštianstva. Je to tiež obdobie umeleckého rozkvetu. Nezabudnuteľné diela z tohto obdobia môžeme obdivovať v svetoznámych galériách. Skvosty maliarov ako bol Sandro Botticelli, Leonardo da Vinci, Raffaeollo Santi. Rím sa môže pýšiť nádhernými renesančnými sochárskymi dielami od Donatella, Michelangela Buonarrotiho, Benvenuta Celliniho. V tomto období pôsobili architekti – Filippo Brunelleschi, Donato Bramante a mnohí ďalší. Najznámejšie literárne diela večne živých spisovateľov ako Dante Alighieri, Francesco Petrarca, Giovanni Boccaccio.... Talianska kultúra je plná významných mien, ktoré ovplyvnili nielen Taliansko, ale celý svet.

Sviatky:

25.4.– Deň oslobodenia
2.6. – Vznik republiky (1946)
15.8. – Nanebovstúpenie Panny Márie
4.11. – Deň víťazstva
8.12. – Nepoškvrnené počatie Panny Márie

Praktické informácie: Občan SR môže vstupovať a zostávať na území ostatných členských štátov EU, teda aj na území Talianska bez zvláštnych obmedzení, a to len na základe platného cestovného dokladu alebo preukazu totožnosti. Bezpečnostná situácia je v zásade rovnaká ako v iných európskych krajinách, pozor na vreckové krádeže, krádeže v automobiloch i v bytoch, doporučuje sa nenakupovať cenný tovar a elektroniku u pouličných predajcov a na trhoch, požadovať vždy daňový doklad a uzatvoriť pred cestou poistenie pre prípad úrazu a neodkladného liečenia. V Taliansku môžeme uskutočniť mnoho zaujímavých a cenovo výhodných nákupov, najmä čo sa týka oblečenia, obuvi a módnych doplnkov vôbec. Vo väčšine turistických centier sú obchody otvorené do neskorých večerných hodín. Nenechajte si ujsť pravé talianske trhy, stoja za to. Nakúpite tu naozaj čokoľvek a za veľmi dobré ceny, ale musíte vyjednávať.

Dôležité telefónne čísla:
Karabiniéri 112
Polícia 113
Hasiči 115
Pomoc motoristom - autoklub 116
Prvá pomoc... 118


Jedlá a nápoje:

Talianska kuchyňa patrí k najlepším na svete, je svetoznáma predovšetkým svojimi cestovinami, pizzou, rybami, pečivom a zmrzlinou. Polievky nie sú príliš bežné, stretnete sa s nimi prakticky len na severe Talianska. Omnoho častejšie sa namiesto nich ako prvý chod - il primo - podávajú cestoviny (pasta) v najrôznejších úpravách.

Snáď najtypickejšou talianskou polievkou je minestrone, hustá zeleninová polievka s cestovinami, do ktorej si Taliani veľmi radi pridávajú nastrúhaný parmezán. Taliani sú majstri v príprave rýb a plodov mora, s ktorými sa tu stretnete vo forme predkrmov, v cestovinách i ako hlavným jedlom.

Na rozdiel od nás, ktorí máme zažitú zásadu dobre sa ráno naraňajkovať, Taliani raňajkujú veľmi skromne - dajú si len kávu a prípadne čerstvé rožteky croissant, často len po stojačky v bare, cestou do práce. Obľúbená je tiež teplá alebo studená čokoláda. O čo prídu pri raňajkách, o to viac si Taliani doprajú behom poludňajšej siesty. 

Obed - il pranzo - pozostáva väčšinou z niekoľkých chodov, zvlášť keď je slávnostnejší: po predkrme antipasto nasledujú cestoviny il primo (tj. prvý chod, len výnimočne sa podáva namiesto cestovín polievka), hlavné jedlo il secondo so zeleninovou prílohou contorno (väčšinou mäso alebo ryby), potom sladký dezert dolce, syr formaggio alebo ovocie frutta či zmrzlina gelato.

Pokiaľ sa podáva k mäsu príloha, bývajú to väčšinou varené alebo opečené zemiaky - patate bollite, patate fritte, úplne bežnou prílohou je ale v Taliansku biely chlieb, ktorý sa tu je prakticky všade a ku všetkému. Ryža sa používa v talianskej kuchyni väčšinou len v podobe rizota. Taliani sa pri jedle zásadne nikdy neponáhľajú, takže obed sa môže predĺžiť na dve i viac hodín. Obed sa podáva neskôr než u nás, obvykle medzi jednou a treťou hodinou popoludní.

Väčšina Talianov však obeduje doma, kde sa stretáva s celou rodinou. Pracovná doba sa tým pochopiteľne predĺži až do večerných hodín, ale to Talianom nevadí, pretože si večer patrične predĺžia. Večera - la cena - sa podáva najskôr od 19:30 a býva podstatne jednoduchšia než obed. Veľmi často to bývajú ryby, pizza alebo zeleninové jedlá.

Nezabudnite ochutnať pravé espreso, či už v klasickej verzii, alebo napríklad s koňakom. Rovnako hodnotnou súčasťou talianskeho menu sú i alkoholické nápoje, napríklad biele vína (Frascati, Velletri,...), červené vína (Dolcetto, Barelo,...), likéry (Sambuca) a aperitívy (Martini, Campari, Cinzano).

Špecialitou pôvodom z kraja Kampánia je likér vyrábaný z citrusovej kôry nazývaný Limoncelllo.

Zdravie: Talianske zdravotníctvo je veľmi vyspelé a skúsení lekári disponujú moderným vybavením i metodikou liečby. Medzi Slovenskou republikou a Talianskom síce nie je podpísaná dohoda o poskytovaní prvej pomoci zdarma, ale turistom bude v prípade potreby automaticky poskytnutá. To sa však väčšinou týka len štátnych zdravotníckych zariadení. Súkromní lekári od vás môžu chcieť platbu v hotovosti. V každom prípade by ste sa mali pred cestou vhodne poistiť. Turistom nie je predpísané žiadne povinné očkovanie. Ako v Taliansku postupovať v prípade zdravotnej núdze: Záleží na tom, v akej situácii a na akom mieste sa nachádzate. V každom prípade odporúčame okamžite zavolať na telefónne číslo 113 alebo 118 (zdravotnícka pomoc a informácie, taliansky sa rýchla pomoc povie Pronto Soccorso). V turistických oblastiach (napríklad Bibione, Rimini a pod.) sú zdravotníci povinne na každej oficiálnej pláži. Najčastejšie ho nájdete pod označením Centro Medico. Pokiaľ nejde o rýchle ošetrenie, môžete si v talianskych zlatých stránkach (Pagine Gialle) nájsť všeobecného lekára (medico), zubára (dentisto) či najbližšiu nemocnicu (dell´o spedale). Radou vám ochotne poslúžia i v najbližšej lekárni (farmacia). Lieky a lekárne: Nachádzajú sa v každom väčšom meste a v mnohých dedinách. Lekárne (farmacia) sú označené buď klasickým zeleným krížom alebo podobným symbolom (žltý kruh, v ňom oranžový kríž).

Adresa slovenského veľvyslanectva:
Veľvyslanectvo Slovenskej republiky v Ríme - Taliansko
Via dei Colli della Farnesina 144 VI/A
00194, Roma
Taliansko


Automobilová doprava:

Taliansko má veľmi rozvetvenú sieť diaľnic a jazda je najlepším spôsobom, ako sa zoznámiť s krajinou. Ale sú tu poplatky a benzín je drahý. Pokiaľ sa rozhodnete prenajať si auto, potrebujete platný národný vodičský preukaz alebo medzinárodné vodičské oprávnenie (vydáva ho Polícia SR). Zahraniční turisti môžu využiť bezplatnú pomoc v núdzi od Talianskeho Automobilového Klubu (Automobile Club d´Italia - ACI, Via Marsala 800, Rím, tel: +39 06 49981). V Taliansku sa jazdí vpravo. Stav diaľničnej siete je skvelý. To sa týka i diaľnic, ktoré pretínajú krajinu od severu na juh. Niektoré diaľnice sú zadarmo, na väčšine je ale nutné zaplatiť poplatok. Mýto sa platí priamo na diaľnici podľa ušlej vzdialenosti. Poplatok za použitie diaľnice je možné zaplatiť v hotovosti, v tvrdých zahraničných menách, niekedy platobnou kartou a prakticky vždy magnetickou kartou VIACARD. Kúpiť si ju môžete priamo na stanovištiach mýta, v niektorých bankách, turistických kanceláriách či tabakoch. Karta má neobmedzenú platnosť, nemožno ju však využívať na sicílskych diaľniciach. Podrobné údaje o talianskych diaľniciach a výške diaľničných poplatkov nájdete na adrese www.autostrade.it. Maximálna povolená rýchlosť v talianskych obciach je tradičných európskych 50 km/h. Mimo mesta je to potom 90 km/h, na hlavných ťahoch dokonca až 110 km/h. Na diaľniciach je povolená tradičná „sto tridsiatka“ a na úsekoch, kde má diaľnica tri pruhy,  je dovolené ísť aj 150 km/h. Na rýchlosť ale pozor, pretože v Taliansku sú jedny z najvyšších pokút v Európe. Za prekročenie rýchlosti o 20 km/h sa pokuta pohybuje od 150 eur, za prejazd na červenú tak isto od 150 eur a za jazdu pod vplyvom alkoholu nad povolený limit, ktorý predstavuje 0,5 promile, je pokuta od 500 eur. Pokuty za porušenie dopravných predpisov treba zaplatiť na mieste. V prípade, že vodiči nemajú peniaze na zaplatenie pokuty, môže im polícia zadržať vodičský preukaz.

Motorové vozidlá musia mať za jazdy po diaľniciach a na hlavných mestských komunikáciách zapnuté stretávacie svetlá. Telefonovať za jazdy je zakázané, používať sa smie iba handsfree. Všetky autá musia mať výstražný trojuholník. Cestujúci musia byť pripútaní na všetkých sedadlách.


Orientačné ceny:
káva 1 kg - od 10,60 €
káva v bare - od 0,60 €
capuccino - 0,70 € až 0,85 €
pizza v reštaurácii - 2,80 až 8,90 €
pivo, plechovka 0,5 l - 0,62 €
minerálna voda 1,5 l - od 0,20 €
zmrzlina (kopček) - 0,50 € - 0,80 €
kuracie stehná chladené 1 kg - 1,54 €
kura chladené 1 kg - 4,72 €
olivový olej - od 3,20 €
piškótové pečivo 1 kg - 1,20 €
cukor (kg) - cca 1 €
limonáda 1,5 l - od 0,50 €
mlieko 1 l - od 0,51 €
čokoláda 100 g - od 0,90 €
jogurty (podľa hmotnosti) - 0,130 až 1,20 €
čerstvé papriky 1 kg - 1,54 €
víno 0,7 l - od 1,90 €
víno - 5 l demižón - od 3,55 €
syr mozzarella 1 kg - od 5,2 €
chlieb 1 kg - 2,80 €
cestoviny 0,5 kg - od 0,40 €
salámy a údeniny 1 kg - od 8,00 €

 

Slovníček na cestu:

- áno – si; nie – no

- ďakujem – grazie ; prosím – perfavore

- prepáčte – scusate

- nerozumiem – non capisco

 

- dobrý deň/ráno/večer – buon giorno/mane/buona sera

- dobrú noc – buona notte

- do videnia – arrivederci

- ahoj – ciao

- ako sa máte? Dobre./ Zle. Come stá? Bene./Male.

- pán/paní – signor/signora

- manžel/ka – consorte

- dieťa - bambino


 

- peniaze – danaro (Koľko to stojí? -Quanté, per favore? )

- obchod – bottega

- potraviny – alimentari

- nápoj - beva

- chlieb – il pane

- voda – l´acqua

- mäso bravčové/hovädzie – carne di maiale/il manzo- alkohol – alcol

- reštaurácia - ristorante

- jedálniček – carta

- mesto – cittŕ

- palác - palazzo

- rieka – fiume

- pošta - posta

- ulica – via

- toaleta – camerino

- more – mare

- pobrežie – costa

 

- 1 – uno - 6 – sei - sto - cento

- 2 – due - 7 – sette - tisíc – mille

- 3 – tre - 8 – otto - milión - milione

- 4 – quattro - 9 - nove

- 5 – cinque - 10 – dieci

 
- nebezpečenstvo - pericolo

- doktor – medico sociale

- nemocnica – nosocomio

ambulancia – ambulanza

polícia – polizia

 

 

 

 

 


Media galéria




 poslať článok mailom  vytlačiť článok